Story Time: 추석Chuseok

Iga aasta 8. kuu 15. päeval tähistavad korealased tänupühadelaadset Chuseokit (kr keeles 추석). Meie, eestlaste, kalendri jaoks oleks tegu liikuva pühaga, aga kuu-/Hiina kalendri jargi, mida arvestatakse täiskuude järgi, tuleb chuseok igal aastal 8. täiskuu ajal. Meie kalendri järgi langes Chuseok sellel aastal 13. ja reedele XoX

Pidustused kestavad kolm päeva: Chuseoki eelne päev, Chuseok ja Chuseoki järgne päev.

Chuseoki eelsel päeval sõitsime maale isapoolse vanaema ja vanaisa juurde. Isapoolne perekond on iga perejaoks alati tähtsam. Seal tegime terve päeva ettevalmistusi reedeks, täiskuuööks. Külas käisid mingid väga kauged sugulased ning õhtul lasime lendu laternaid, põletasime säraküünlaid ja grillisime.




Teisel päeval tuli vara ärgata. Sõime bibimbapit (mitte osa pidustustest, aga väga kuulus roog ikkagi) ning samal ajal kui lapsed riideid vahetasid ja pesus käisid, seati üles midagi mida ma nimetaks palvuskohaks, sest seal saab vaimudega suhelda. Laual pakutakse lahkunud sugulashingedele ande ja poletatakse küünlaid. Väga oluline osa on ka taustal seal taga ning majakal, mille sees olev paber peale rituaali ara põletatakse.


 


Rituaali läbiviimiseks põlvitab vanim elusolev mees andidega laua ette maha. Seejärel keerutab ja ringitab ta midagi seal oma kannuga, kus vahel on vesi, aga mõnikord midagi kangemat ning valab siis täis kolm kausi moodi tassi. Kõik kummardavad kolm korda ning peale seda valatakse tasside sisu suurde kaussi, kuhu ta jääb oma aega ootama. Kõik kordub. Ma ei ole kindel mitme inimese eest me seal veel kummardasime, aga järjekord läks esivanematest järjest kaugemaks ja umbes elusolevate sugulaste kolmanada põlvkonna ajal kummarasid mingil teadmata põhjusel ainult poisid. Peale seda veel kõik koos korra ja läbi ta oligi.

Kummardamiseks muuseas tuleb esmalt laskuda põlvedele ja seejärel panna mõlemad oma käed üksteise peale. See kumb käsi on peal pool sõltus minu mälu järgi jälle inimese soost, aga ma võin ka pada ajada ja see jutt võib tegelikult käia ka lihtsalt rahvarõivastes ringikõndimise kohta. Igatahes tuleb seejärel oma kätevõileib asetada lauba peale, siis terve tort maha paigutada ning hingedele tänu avaldada (vaikuses) ning mitte proovida mõelda sellele kui napakas su tagumik välja näeb. Korealased iseenda üle ei naera, aga kui me koolis vaatasime pilti kus indialased sarnast poosi harrastasid, oli nalja nabani.

Väga-väga-väga viisakas kummardamine. Link allikale

Paber tornist põletati kausis ära ja rituaali tarbed pandi tagasi konkusse. Kõik andid, peale kommide ja ühe alkoholi pudeli, jäid suurde kaussi õhtusöösiks saamist ootama.

Need samad kommid ja alkoholi viisime natukene hiljem vana-vanaema ja vana-vanisa hauale. Korealaste hauad on lahedad, või vähemalt väga mõjusad. Haud on selline kõrgem küngas, mille ees on kivist laud/hauaplaat. Sinna laua küljele olid graveeritud kõikide sugulaste nimed, kes vanavanemate mälestust edasi kandsid. Seal tomius sarnane rituaal hommikusele ja seejärel tagasi koju.

Link allikale ja ühe väga laheda korealase blogile.

Ülejäänud päev oli võrdlemisi igav: magasime ja istusime telodes. Ühe hetkel tuli väikevend ideele minna kala püüdma. Mõeldud, tehtud! Käisime minijões vanaaegsete kalastustarvetega kala püüdmas. Õnge asemel oli meil kahe vaia vahele kinnitatud võrk. Sellega kala püüdmiseks tuli ise vette ronida ja kalasid varitseda. Kasutasime kive, et kalu peidupaikadest välja ajada. Kokku tuli üle 20 kala, aga mõned põgenesid sellest suurest-suurest tünnist all pildi peal. Terve pere oli ülimalt õnnelik.





Õhtul läksime veel feasti jaoks põllule. Alustasime maapähklitest :D Väga huvitav kogemus. Roosad ja valged pählik koos ussikestega, mida väikevend üritas traditisioonilise toiduna maha ärida. Veel korjasime maguskartulid ja maguskartuli lehe varsi ning otseloomulikult tšillikaunu.



Õhtul sõime raske eine ja läksime õue, sest vahepeal oli onu veel laternaid leidnud. Seekord kirjutasime nende peale häid soove~~ Algselt oli täiskuu mäe taga, aga nii pea kui see tervenisti nähtaval oli, hakkasid kõik korealased, eesotsas vanaemaga, käed ees rinnal kokku põimitud soovima. SEE KUU OLI NII MAAGILINE. Ma võin julgelt väita, et pole kunagi nii suurt kuud näinud.






#대구경북여행 #2020대구경북관광의해 #대구경북글로벌관광서포터즈 #2020DGGTS #대구여행 #경북여행 #Korea #DaeguTour #Gyeongbuk #오소대구경북 #lõikuspuha

Kommentaarid