Riis, Vürtsikas Toit, Hommikusöögimenüü..?

Kõige eredam mälestus korea toiduga on pärit lennult siia. Nii halba ja vürtsikat toitu polnud enne näinud jaa 100% ei saa kunagi enam nägema ka, sest Grete on nüüd vürtsika toiduga ära harjunud! Ausalt ei tee ma enam isegi vahet vürtsisel ja mitte vürtsisel toidul~~ Viimane kord pidin pool tšillikauna ära sööma, enne kui sain anda adekvaatse vastuse, et "Jah, see vist pigem on see spicy tšilli :)"

Tänased-homsed alateemad on: vankumatult muutumatud asjad, hommikusöök, lõunasöök, õhtusöök, snäkid, magusad toidud, joogid ja meretoit. Ma päriselt tahaksin selle postituse lühema teha, aga korea rahvusköök on sssssssseeeeeeeeeeeeellllllllllllllliiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiinnnnnnnnnnnnnnnneeeeeeeeeee.


Vankumatult muutumatu
  • Iga jumala toiduroa juures on riis,, Isegi kui sul on juba laual nuudlid ja kartulid, saad sa juurde riisi ning kui vahel modernsemates söögikohtades riis puudub, võib seda ise juurde küsida :I
  • Süüakse pulkade ja lusikaga. Riisi jaoks eelistavad korealased tegelikult kasutada lusikaid. Lusika peal olev riis kaunistatakse kas ühe teise must-have roa kimchiga või kastetakse supi sisse ning maitseb hää!
  • Tavalisim toiduvorm ongi riis ühe pearoa ja paljude kõrvalroogadega. Kõrvalroogasid ja riisi saab alati ilma lisatasuta juurde küsida.
  • Toidu kõrvale tavaliselt ei jooda või juuakse vähe.
  • Peale igat toidukorda pestakse hambaid, sest 1) Koera toidud on erksa maitsega ja hügieen on siin lit level 63-l; 2) vürtsikas toit lõhub hambaid ja nendega on korealastel niigi halvasti :P
Danmuji (Korean Yellow Pickled Radish)
danmuji (minu lemmik kõrvalroog<3<3<3)
Bowl of prepared kimchi
kimchi


Hommikusöök
Originaalis ei ole Koreas hommiku-, lõuna- ja õhtusöögi menüül mingit vahet, kuid kiirete hommikute ja koolilõuna tõttu näen enda toitumisharjumustes mingeid mustreid. Nädalavahetusel pole, nagu arvata võisite, toidukordadel absoluutselt vahet ning TMI: tihti söön siis hilise ärkamise tõttu hommikut ja lõunat koos brunch'ina.

Enne kooli on pali pali (kiire-kiire), valikud on järgmised:

      ➯Corn-dog. Korealastele meeldib süüa magusaid ja soolaseid asju koos ehk kulla-kallist corn-dogi rullitakse enne kastmete lisamist suhkrus :o
Gangnam Corndog 12
   
      ➯Miyeokguk supp. Vetika supp, mida peab kindlasti sööma ka sünnipäeval, et aasta vanemaks saada.
Miyeok guk (Seaweed soup) with beef

      ➯Bibimbap. Seda söön hommikuti harva, kuigi päris kindlasti on see üks haruldusi, kes kuulub pigem kindlalt hommikusöökide hulka. Bibimbap on riis köögiviljade, seente, muna, vahel liha ning erilise kastmega. Söömiseks keeratakse ilus esimene pilt pilaffiks ja süüakse seda.
Bibimbap (비빔밥)Bibimbap (비빔밥)

      ➯Veel on valikus täiesti tavalised jogurt ja krõbinad piimaga.


Lõunasöök
Lõunat söön koolis ja kokku maksan selle eest ~50 eurot kuus.

      ➯Tol päeval oli supiks Kimchi Jjigae. Seda tehakse kimchist ning korealased armastavad teda VÄGA. Isiklikult mulle kimchi jjigae veel viimane kord nii väga ei maitsenud ning vahetusaasta alguses oli tegu way liiga vürtsika supiga, kuid nüüd võiks kordustesti teha. Kandikul näete ka tomatit. See on koos suhkrulahusega ja talitab magustoiduna.

      ➯Valged supid on Jackpot ning fried chicken on The Absolute Best Thing Ever Happened (Sry, Assu). Päriselt aga süüakse kana rohkem seltskondades ning sinna kõrvale juuakse õlu. Sellise tegevuse nimi on Chimac. Minu kodulinn korraldab isegi iga-aastaselt Chimaec festivali, mis on all about drinking, eating and good old music<3


Õhtusöök
Õhtusöögiks kõlbab süüa kõiki korea roogasid. Allpool on ainult minu kõige-väga lemmikumad:

      ➯Samgyeopsal. Nime poolest tähendab see ühe hästi kallist liha, kuid temaga käivad kaasas ka erililsed lisandid. Olge valmis enda näppe toiduga kokku tegema:D 1) võta kapsaleht endale peo peale lahti 2) pane sinna hunnikuga riisi 3) riisi peale käib soolane või maitse-õline lihatükk ning soovikorral ka muud lisandid nagu näiteks küüslauk või kimchi 4) lõpeta meistriteos doenjang kastmega ja voldi kapsas üheks suureks nutsakuks kokku. See tuleb kõik ühe korraga suhu panna, sest muidu ta laguneb ära. Lihtsam on seda teha, kui see endale hästi sügavale suhu/kurku lükatabb
 Related image   ssam (bbq wrap)

      ➯Tteokbokki. Sõrme suurused riisikooogid (riisijahu, tärklis, vesi), on segatud punase vürtsika kastme sisse. Miinaga kutsume seda heade sõprade roaks. Nii palju häid mälestusiTT
Image result for tteokbokki
                                                                                                                           
      ➯Jjimdak on kanaroog, mida serveeritakse koos kartuli, klaasnuudlite<3 ja köögiviljadega suurelt ja madalalt kausilt. Minu lemmik linn Andong on kuulus selle poolest ning seal leidub isegi tänav(aid), kus kõik poed on jjimdak restoranidbb Pärast jjimdaki söömist keeratakse alles jäänud kastme sisse kas ramenit, või riisi - ikka nii, et mitte-mitte keegi pärast söögikoomas liikuda ei suudaks.
 안동찜닭* 맛있는안동찜닭~간장소스가 예술이죵~ㅋ

      ➯Udong on parim supp maailmas! Ja see pole absoluutselt vürtsikas! Chewy'd jahunuudlid väga tavalise kergelt soolase leemega, mida saab vahel vee asemel joogikski võtta~~ Kuid kahjuks ei valmista mu host pere seda kodus :(




Homme jätkame!



Viited piltidele:

Kommentaarid